Ugrás a tartalomhoz
Switch to English
Ecker Gábor honlapja

Hobbijaim

Programozás

Programozás

Elsősorban ezért választottam a mérnök informatikus szakot. A programozást 11-12 éves koromban kezdtem el, ekkor ismerkedtem meg a BASIC programnyelvvel nagypapám Commodore 128-asán. Később, 16 évesen tanultam meg a PHP nyelvet, ekkor kezdtem weboldalakat készíteni. Később ehhez jött a JavaScript, a gimnáziumban a Pascal és a Delphi, végül az egyetemen a C++ és a Java (és még sokan mások, pl. C#, Python, Perl...). Szabadidőmben főleg a webprogramozási nyelveket használom.

Jelenleg a legnagyobb hobbiprojektem a Jeeves, egy "háztartási számítógép" egy Raspberry Pi-ból, egy érintőképernyőből és egy merevlemezből összeállítva, amely most zenéket tud lejátszani a merevlemezről, de később például receptek nyilvántartására és számológépként működésre is képes lesz.

Geocaching

Geocaching

Mint az a honlapon látható, az előbbi hobbimtól függetlenül szeretek kirándulni. A geocaching ebbe tökéletesen illeszkedik. Leírása a geocaching.hu-ról:

A geocaching (ejtsd: "geokesing") az Egyesült Államokból kiindult szabadidős tevékenység, természetbarát hobbi, melyet Magyarországon hivatalosan a Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület (MGKE) képvisel.

A geocaching lényege, hogy egy jól lezárt ládikát a vállalkozó kedvű játékos elrejt egy általa kiszemelt, valamilyen szempont szerint megismerésre, felfedezésre érdemesnek ítélt helyen, és egy erre alkalmas GPS készülékkel a megfelelő módon rögzíti a rejtekhely (ez a "cache") pontos koordinátáit. Ezeket az adatokat eljuttatja hozzánk és a geocaching nemzetközi honlapjára. Mi is, a nemzetközi lap is mindenki számára elérhetővé teszi az adatokat. Elég ezek után meglátogatni az oldalainkat, és már indulhat is a GPS-es kincsvadászat!

Maga a kincsesláda nem más, mint egy vízhatlanul záródó háztartási dobozka, amely elég nagy ahhoz, hogy elférjen benne egy napló-füzet, egy kétnyelvű üzenet a megtalálónak (akár a véletlenül odatévedőnek is), egy íróeszköz és valami apró kis ajándék, ami a megtalálót illeti. Ebből persze az is következik, hogy a kincsvadásznak egy másik apró ajándékot kell magával vinnie, és a rejteket megtalálva a dobozban lévő tárggyal kicserélni, hogy a következő sikeres játékosnak se kelljen üres kézzel távoznia.

Hiszünk benne, hogy valamennyiünkben ott él a kincskeresők ősi szenvedélye, és valóságos izgalmat jelenthet egy ilyen játékban akár elrejtőként, akár keresőként részt venni. Ehhez az élvezethez járul még hozzá az okos kis GPS-ek használatából eredő öröm, ami különösen a mobil, elektronikus "ketyerék" szerelmeseinek jelenthet további vonzerőt.

Eddig 1 ládát rejtettem el, a Tahitól északra fekvő, Castrum Cirpi nevű római erőd romjaihoz. Neve a magyar oldalon GCCIRP, az angolon GC1MTMK.